Datum

3 oktober 2020 10:45

Accommodatie

Onbekend

Nadat wij vorige week verloren van PVCV hebben wij de punten die minder goed gingen in deze wedstrijd meegenomen  in de training. In de wedstrijd tegen PVCV viel met name op dat bij balbezit de jongens zonder bal niet in beweging kwamen en afwachten wat er ging gebeuren. Het was veel te statisch waardoor degene die balbezit had zelf maar moest kijken waar hij de bal kwijt kon. Het wordt een lang proces om het er bij de jongens in te slijten dat het belangrijk is dat je zonder bal in beweging moet blijven. Wij zien het ook terug in de rondo op de training. De jongens staan vaak stil als zij de bal niet hebben in afwachting van wat er verder gaat gebeuren. Je ziet dan goed dat de jongens niet alert zijn. Als een bal dan niet goed aangespeeld wordt en 50 centimeter naast degene wordt gespeeld dan moeten de jongens uit stilstand handelen en wordt de bal niet of niet goed aangenomen. De jongens moeten leren dat ze ook zonder bal in beweging blijven en alert blijven. Afgelopen week hebben wij een stukje theorie les gegeven over buitenspel, over buitenspelval en over waarom het zo belangrijk is om aan te sluiten richting de helft van de tegenstander bij balbezit. Wij hadden namelijk het idee dat de jongens wel deden wat wij  vroegen maar eigenlijk geen idee hadden waarom zij dat deden. Het is belangrijk dat de jongens begrijpen waarom dingen  gedaan worden  en dat ze dat niet enkel doen omdat de trainer het zegt.

Ook hebben wij het gehad over het verdedigen.Wij zagen vorige week dat er vaak aan de buitenkant van de tegenstander verdedigd werd maar ook zagen wij dat er voor de tegenstander  verdedigd werd.

Afgelopen woensdag hebben wij een wedstrijd gespeeld tegen de MO14.1. Een meiden ploeg die het erg goed doet in de jongenscompetitie. De wedstrijd was om twee hoofdredenen ingepland. Een daarvan was omdat de zus van Kyan in de meiden ploeg voetbalt maar de belangrijkste was om de jongens tel leren dat wij een winnaarsmentaliteit horen te hebben maar een ploeg niet moeten onderschatten. Het deed ons goed te zien dat de jongens fel waren ondanks dat zij tegen meisjes voetbalden en uitstraalden dat wij de wedstrijd hoe dan ook zouden winnen. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op maar uiteindelijk wonnen de jongens toch met ruime cijfers. Wij waren feller en technisch beter en hadden goed in de gaten dat de meiden onder druk niet goed konden voetballen. Wij straalden tijdens de wedstrijd veel zelfverzekerdheid uit en dat willen wij graag zien!

Terug naar de wedstrijd van zaterdag. Wij stonden tegenover een groep jongens dat iets meer zelfvertrouwen uitstraalden dan dat wij deden voorafgaande aan het eerste fluitsignaal. Dat kwam misschien omdat wij zelf maar 10 man hadden en pas net voor de wedstrijd Cas en Ilias uit de JO13.2 konden regelen om met ons mee te doen. Vinz doet nog niet meer en Boris (ziek) en Sem(blessure) hadden zich ook afgemeld. Toen bleek ook nog dat Illias eigenlijk niet mee mocht doen. Ik vermoedde dit al toen bleek dat ik hem niet kon toevoegen in de KNVB wedstrijdzaken app. Dit bleek niet te kunnen omdat Illias geboren is in 2007 en dan niet in een selectieteam mag spelen die hoofdklasse of divisie  speelt. Weer wat geleerd. Overigens gaat het vaak erg officieel omdat de spelerspassen gecontroleerd worden voorafgaand  aan de westrijd en deze moeten allemaal correct in de KNVB app gezet zijn voor de wedstrijd. Je kan dus niet zomaar iemand op het laatst toevoegen en dus ook niet iemand uit de JO14.

Terug naar de wedstrijd. Binnen een poep en een scheet stonden wij met 5-0 achter tot grote frustratie van met name ons als trainers. Dit kwam niet doordat onze tegenstander zo goed was maar wel omdat zij dit uitstraalden. Wij verloren elk,  maar dan ook echt elk duel. Als wij een bal ingespeeld kregen hing de tegenstander direct om de nek van onze jongens en gingen daar pas vanaf als de bal veroverd was.  Wij lieten de tegenstander juist met rust,  bleven er zeker 2 meter vandaag lopen en lieten de tegenstander rustig overspelen en van afstand schieten. Van de eerste vijf doelpunten waren er 4 afstand schoten die wij ons konden aanrekenen omdat wij niet goed aan het verdedigen waren en hen zonder enige druk lieten schieten. Het waren weliswaar mooie doelpunten maar als wij net zo voetbalden als tegen de meiden afgelopen woensdag waren de doelpunten nooit en te nimmer gevallen. Wij kregen het de 1e helft niet voor elkaar om het de tegenstander moeilijk te maken en maakten het onszelf wel erg moeilijk door niet strak te verdedigen en niet goed aan te sluiten bij een aanval waardoor Febiën 9 van de 10 toen keer alleen stond met 3 tegenstanders om zijn nek. Wij gingen met 6-1 de rust in. Doelpunten maker van onze kant was Febiën.

De tweede helft was een stuk beter dan de eerste, hoewel de jongens nog steeds de felheid misten. Ik had het echt het  idee dat de meesten gewoon niet durfde om er, zogezegd,  in te kleunen. Maar ook een duwtje werd door ons niet uitgedeeld. Ook de tweede heft werden veel duels verloren terwijl dit zeker niet nodig was. Daar waar de jongens tegen de meiden soms keihard om de bal vochten werd de tegenstander van nu ontzien. Wij straalden onzekerheid en zelfs een beetje angst uit. Ik zag dat duels niet aangegaan  werden en dat er ingehouden  werd,  zowel in de verdediging, als op het middenveld alz in de aanval. Ik denk niet dat wij ook maar 1 overtreding gemaakt hebben deze wedstrijd.

Wij kregen gelukkig wel meer kansen. In de eerste paar minuten kregen Febien, Kai en Jim open kansen waarbij alleen de keeper nog gepasseerd moest worden . Helaas werd er uit deze kansen niet gescoord. Ook het afstandschot van Thijmen was net niet scherp genoeg. Gelukkig scoorden Kai en Jim allebei nog wel een keer . De tegenstander maakte 1 tegendoelpunt in de 2e helft waardoor de eindstand op 7-3 uit kwam. Kai zei treffend na de wedstrijd dat wij de 2e heft met  1-2 hadden  gewonnen. In de kleedkamer, na de wedstrijd, hebben wij (trainers) aangegeven dat wij opnieuw erg trots zijn dat de jongens tot de laatste minuut zijn doorgegaan waardoor wij de 2e helft een klein beetje konden terug komen. Wij hoorden de jongens klagen over het feit dat de tegenstander veel vast hield en veel overtredingen maakten. Dat klopte ook maar dat is ook juist de reden dat wij hebben verloren. De tegenstander deed er echt alles aan om elke bal de veroveren en deed er alles aan om ons niet te laten  scoren. Het feit dat wij geen enkele overtreding hebben gemaakt zegt misschien al genoeg. Ik heb het vorig jaar al eens gezegd maar ik denk dat onze jongens veel te goed zijn opgevoed. Wij durven niet keihard te zijn en overtredingen te maken als dat moet. Dat is natuurlijk een goede eigenschap en daar kunnen wij als ouders best trots op zijn. Ik denk wel dat wij de winnaarsmentaliteit in het veld moeten gaan veranderen zonder dat wij de goede eigenschappen verliezen. Ik ben bang dat wij met onze huidige instelling op het veld anders veel wedstrijden gaan verliezen. Wij zullen de jongens moeten leren dat er op veld best wel eens aan de rem getrokken mag worden en dat het niet erg is als je eens aan iemands shirtje trekt als het nodig is. Een vrije bal tegen krijgen is ook niet altijd erg als de overtreding noodzakelijk was. Aan de andere kant  ben ik blij dat wij gewoon netjes voetballen en er geen onwenselijke en valse overtredingen zijn van onze kant en dat wij (bijna) altijd netjes zijn tegenover de scheidsrechter en tegenstander. Het is dus zoeken  naar de juiste balans en dat zullen wij dit seizoen ook gaan doen.

De JO13.1:  Justin, Kyan, Thijmen, Boris, Rick, Jim, Bastiaan, Miguel, Milan, Kai, Febiën, Sem, Vinz.

Trainers: Rowdy en Jori