Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Voetbalclubs Stichtse Vecht en gemeente lijnrecht tegenover

Voetbalclubs Stichtse Vecht en gemeente lijnrecht tegenover

10 juni 2021 16:45


Al jaren staan de voetbalclubs in Stichtse Vecht en de gemeente lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het eenzijdig door de gemeente vastgestelde harmonisatiebeleid. De gemeente wil dat alle sport in Stichtse Vecht op een gelijke manier behandeld wordt en er dus gelijke gelden richting de clubs gaan. Op zich een faire gedachten, die ook zeker door de voetbalclubs in Stichtse Vecht ondersteund worden. Daarom hebben de voetbalclubs zich in 2013 ook verenigd om tot overeenstemming te komen met de gemeente. Helaas loopt dit dossier nu nog steeds en lijken de clubs en gemeente juist verder van elkaar af te staan dan ooit.

Wat is nu het probleem?

Het grootste probleem zit hem in de 1/3 2/3 regeling. De gemeente heeft vastgesteld dat wanneer wij bijvoorbeeld ons kunstgras willen vervangen de gemeente 1/3 bijdraagt en wij als club 2/3. Kosten voor vervanging zijn ongeveer 300.000 euro. In dat geval zouden wij met wat subsidie dus ongeveer 175.000 euro zelf moet ophoesten. Zoals jullie snappen is dit heel veel geld voor een voetbalclub. Het meest wrange is dat op 2 km bij ons vandaan voetbalclubs zitten waar de gemeente dit voor de volle 100% vergoed. Gemeente Stichtse Vecht is een van de weinige gemeenten in Nederland die een karige regeling als deze heeft, terwijl het wel allemaal initiatieven lanceert als ‘Niemand buitenspel’, waarbij er vanuit de voetbalclubs verwacht wordt aan mee te werken. Als de gemeente de 1/3 2/3 regeling in stand houdt zal dit op termijn betekenen dat alle voetbalclubs om gaan vallen, eerst de kleine en op een later moment de grote clubs omdat het financieel niet meer te betalen is. Dit is de grote zorg bij de clubs waar we al jaren voor strijden.

Afgelopen weken heeft de gemeente diverse zaken in de media geschreven over de harmonisatie. Ze kwamen met het bericht dat ze een subsidiepot hebben vrijgemaakt om de velden op goed niveau over te geven aan de clubs, te harmoniseren. Helaas is dit gewoon geld wat afgelopen jaren structureel niet naar de clubs gegaan is (het onderhoudsbudget velden is in 10 jaar tijd met bijna 2/3 terug geschroefd) waardoor er bij veel clubs sprake is van zwaar achterstallig onderhoud. Ook bij OSM is dit het geval. Kijk naar de staat van ons grastrainingsveld.

Daarnaast is er afgelopen week in de media gezegd dat gelden welke vanuit het project Zuilense Vecht (nieuwe sportcomplex vv Maarssen) over zullen blijven naar de overige sportclubs zullen gaan. Helaas is het zo dat als de gemeenteraad volgende week instemt met de regeling zoals deze er nu is de clubs nooit meer dan die 1/3 zullen krijgen uit die pot. Het verhaal dat clubs dan dus geld zullen krijgen klopt dus niet. Als clubs willen we dan ook dat de hele harmonisatie uitgesteld wordt totdat duidelijk is hoeveel geld er over gaat blijven uit dat project. Het in eigen beheer uitvoeren van het onderhoud zou al wel vast kunnen harmoniseren.

Hoe nu verder?

Aanstaande dinsdagavond is de commissievergadering over dit onderwerp. Hier zal gedebateerd worden over de harmonisatie. Deze is digitaal te volgen voor iedereen. We hebben alles gedaan als clubs om de gemeente te overtuigen van onze grote zorgen. De bestuurders van de clubs zijn allemaal vrijwilligers. De gemeente zadelt deze vrijwilligers met deze grote risico’s en zorgen op.

Het standpunt van clubs is. HARMONISATIE JA, maar niet onder DEZE voorwaarden!

Namens bestuur

Remko Timmermans

Voorzitter

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!